Обговорюємо доступ до інформації

DSC_1897

У Харкові може з’явитися єдина електронна база з відповідями на найпоширеніші запити до усіх органів державної влади та місцевого самоврядування, що володіють публічною інформацією. Таку можливість обговорили сьогодні учасники відеоконференції – розпорядники публічної інформації шістьох областей: Харківської, Одеської, Львівської, Полтавської, Чернігівської, Дніпропетровської областей та Києва.

За інформацією Кабінету Міністрів України, переважна більшість запитів на отримання публічної інформації сьогодні надходить електронною поштою. Дуже часто запити є однаковими або дублюють один одного. Проте, за законодавством, представники органів влади повинні відповісти на кожний. Тому на Урядовому порталі було створено рубрику, де опубліковані відповіді на запити, що надсилають найчастіше. Саме таку єдину базу у Кабміні радять створити усім розпорядникам публічної інформації на місцях.

У кожній області сформована експертна група з представників громадських організацій, ЗМІ та органів місцевого самоврядування. Вони обговорюють прозорість виконання законодавчих постанов, пов’язаних з  доступом до відкритих даних. Таке обговорення відбулося й під час відеоконференції.
Представники областей мали можливість висловити власну думку та побажання стосовно виконання законів та розповісти про проблеми, з якими стикаються фізичні та юридичні особи, звертаючись за інформацією. Представники громадських організацій Харківської області висловили побажання перевести значну частину публічної інформації на електронні носії: мобільні та веб-додатки. Експертна група з Одеси ж скаржиться на недостатній рівень громадської самосвідомості. Бо свобода слова передбачає не тільки можливість сказати, але й бути почутим.

Чи почують їх тепер?

Наташа Рябцева

Підписатися

Get every new post delivered to your Inbox.

%d блогерам подобається це: