Гендерні особливості життя, або 8 березня присвячується

Передсвяткова метушня у розпалі: чоловіки нашвидкоруч готують святкові страви, шукають подарунки своїм коханим жінкам та купують квіти за шалені гроші. У мережі вже встигли порівняти ціни на квіти до 8 березня із цінами на кокаїн чи «Ламборджині». І все було б так смішно, якби не ховалася одна маленька прикрість.

На жаль, у своїй більшості про жінок згадують лише на свята. Гендерна дискримінація на фоні суцільної емансипації лише збільшується. Експерти Інституту масової інформації у 2015 році провели дослідження регіональних ЗМІ та виявили, що жінки у них згадуються майже втричі рідше, ніж чоловіки. Найбільше жінки в якості експерток присутні у волинських та харківських ЗМІ, найменше – в запорізьких.

У місцевій харківській пресі жінки найчастіше згадуються у новинах соціального чи спортивного характеру, а також у традиційно жіночих рубриках «Краса та здоров’я». Хоча наразі через війну значна кількість матеріалів присвячена жінкам-переселенкам, волонтеркам, лікаркам та активісткам. Проте все одно переважна більшість героїв – чоловіки. До того ж майже не вживаються фемінітиви – слова, що використовуються для позначення професіональної належності жінки (лікарка, директорка тощо).

Ми запитали у наших читачів та читачок, якою повинна бути сучасна жінка та чи є поділ на чоловічі та жіночі професії або це все пережитки минулого.

Лікарка-психіатр Ольга поділилася своєю думкою: «Идеальна для меня та женщина, которая может быть одновременно и женщиной-женой-матерью-хозяйкой дома, и успешным в профессии человеком, – и всё это без ущерба для каждой из ее социальных ролей. Но поскольку это невозможно, то и идеальных женщин не существует. Неженские профессии – это те, что связаны с тяжелым физическим трудом, физиологически противопоказанным женщинам. А еще представительницы прекрасного пола не должны быть судьями, прокурорами и следователями (разве что инспекторами по работе с несовершеннолетними). А то надо приговор выносить, а у нее ПМС, ребенок болеет, муж-козел или вообще нет счастья в личной жизни».

З нею погоджується її тезка, логопед-дефектолог Оля: «Самая главная женская профессия, на мой взгляд, – это быть женщиной! Женой, матерью и хозяйкой. А остальное, как по мне, должно быть только в свое удовольствие и не мешать основной профессии. Идеальная женщина – это счастливая женщина, которая любит себя и дарит любовь окружающим».

«По моему мнению, идеально быть мамой и женой (не значит домохозяйкой) с небольшой долей приятной для себя профессиональной деятельности для удовольствия, а не ради выживания», – поділилася з нами своєю думкою журналістка Ірина.

Прочитавши суперечки жінок під нашим опитуванням, журналіст Олександр також забажав долучитися до дискусії. «Гендерний підхід суворо засуджує поділ на чоловічі та жіночі професії. Зараз вже практично немає таких справ, якими б не займалися жінки. Інша справа, що є спеціальності, де жінки поки що не досягли чоловічих висот. Зокрема, мало їх серед винахідників, майже немає серед кращих програмістів, піарників тощо. Ніби то це через особливості мозку», – каже чоловік.

Йому опонує вчителька Олена: «Є професії, якими бажають займатися чоловіки. Вони просто панують у цих галузях. Жінкам туди зась! Чи не так? Як винахідники, програмісти і піарники – так чоловіки. Навіть назви подібних значущих професій вживаються переважно в чоловічому роді. Рідко хто використовує жіночий: директорка, програмістка або піарниця. А є такі, які чоловіки не бажають обирати. ПрибиральницЯ, доглядальницЯ, продавчинЯ, покоївкА, швачкА, – тут здебільшого «панують» жінки. Ось вам і гендерний підхід. Він засуджує використання слів у виключно чоловічому роді, залишилося лише виховати у цьому дусі наше суспільство».

 

Так чи інакше, але багато жінкок, не зважаючи на свої феміністичні чи антифеміністичні погляди, були б раді отримати хоча б квіти на 8 березня. Отже, любіть та не ображайте жінок, шановні чоловіки, адже шанобливе поводження буде тільки на користь відносинам між жінками та чоловіками.

Зважайте на свою мову та обов’язково привітайте маму, доньку, дружину, кохану чи просто подругу із Міжнародним жіночим днем.